Wel of niet kiezen voor kinderen

Gelukkig hebben wij vrouwen tegenwoordig de keuze of we wel of niet carrière willen maken en kinderen willen krijgen. Dat iedere vrouw moeder hoort te worden is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Het is überhaupt niet vanzelfsprekend want het lukt helaas niet bij iedereen. Bij mij is de wens altijd aanwezig geweest en ik wilde graag jong moeder worden. Nu ik moeder ben, snap ik de vrouwen die geen kinderen willen wel een heel stuk beter. Ik hoef dan ook niet uit te leggen dat een kind krijgen terwijl je er niet zo zeker van bent of je wel echt moeder wil worden, niet de beste keuze is. Als het gevoel bij jou niet aanwezig is, houd het gewoon op. Je zadelt jouw kind dan ook op met een ouder die hem/haar misschien liever niet had gehad. Mijn verwachting van het moederschap waren vrij realistisch en het is mij daardoor nog niet een keer tegengevallen, maar het kan op sommige momenten ook heel zwaar en vermoeiend zijn. Een leven zonder kinderen is lang zo gek nog niet. Voor veel vrouwen die twijfelen en geen sterke kinderwens hebben is het denk ik een van de belangrijkste keuze`s in je leven. Het is een beslissing die je niet meer terug kunt draaien en een grote impact op je leven heeft. Als je op internet naar ervaringen zoekt zijn er veel vrouwen die spijt hebben gekregen van hun beslissing. Met dit artikel hoop ik de keuze voor de twijfelaars iets gemakkelijker te maken. In Nederland worden steeds minder kinderen geboren, mocht je erg twijfelen, volg je gevoel! Het is ook een optie om het bij één kind houden, twee is echt niet (meer) de standaard.

Dit zijn de voordelen van een leven zonder kinderen
Dat er goed wordt nagedacht over wel of niet kinderen krijgen is een hele verstandige beslissing, eentje die je niet in één nacht neemt. Onze aardbol is momenteel behoorlijk overbevolkt. Kinderen krijgen is hartstikke slecht voor het milieu. Dit is dan ook het meest genoemde argument om geen kinderen te krijgen. Wij weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien, hoe warm het hier over 50-75 jaar is en of er genoeg voedsel voor iedereen is. De twee andere veelgenoemde redenen die volgen zijn carrière willen maken of reizen. Carrière maken en reizen is te doen in combinatie met kinderen, maar ideaal is het niet. Moeder zijn is een hele verantwoordelijkheid, je hebt altijd de zorgen om en voor je kind, staat altijd aan en er is in de eerste jaren niet veel tijd voor jezelf. Wanneer je kiest voor een leven zonder kinderen kan je gaan en staan waar je wil. Spontaan uit eten of een dagje of een weekendje weg? Het kan allemaal! Wanneer je weekend hebt, is het rustig, er zijn geen kinderen die je aandacht verdienen en jij kunt je vrije tijd zelf indelen. Zo heb je meer tijd voor je sociale leven, hobby`s, sport en hou je een hoop geld over. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar een ding is zeker: Kinderen krijgen en opvoeden kost een hoop geld, hoeveel je ook probeert te besparen.

Kinderen erven je eigenschappen en uiterlijke kenmerken, ook de dingen waar je zelf iets minder blij mee bent. Ben je een enorm angstig aangelegd, heb je last van depressie`s of heb je een erfelijke ziekte? Er bestaat een kans dat jij deze eigenschappen doorgeeft aan je kind. Als jij het al moeilijk vind om hier mee om te gaan, is dit voor je mogelijke nageslacht net zo. Na een zwangerschap is je lichaam behoorlijk veranderd en voor vele vrouwen is het niet haalbaar om hun oude lichaam terug te krijgen. Je buik wordt nooit meer zo strak en zit als je een beetje pech hebt vol met striae! En tot slot: er bestaat geen garantie dat je kind gezond is, dit kan lijden tot veel zorgen. Het is überhaupt niet voor iedereen vanzelfsprekend om zwanger te mogen worden, bij sommige stellen lukt het gewoon niet. Zwanger worden is ontzettend spannend, er komen vele klachten bij kijken en lang niet iedereen geniet van zijn zwangerschap. Kortom, het moederschap en zwanger zijn wordt te vaak geromantiseerd.

Om deze redenen zou je wel voor kinderen kunnen kiezen
Voor mij was de keuze niet moeilijk, het leek mij geweldig om moeder te zijn. En dat is het ook, maar niet iedereen is hiervoor gemaakt. Als je denkt dat je een leuke ouder kunt zijn en je een kind een goed leven kunt bieden, dan zou ik er zeker voor gaan. De liefde die je voor je kind voelt is met geen enkele andere relatie te vergelijken. De kinderen staan bij veel ouders niet voor niets op de eerste plaats. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen minder gelukkig maken. Dit ervaar ik zelf anders, mijn leven is veel mooier en waardevoller nu ik moeder ben. Ik ben veel veranderd vergeleken met vijf jaar geleden, wel in positieve zin hoor! Ik ken mijzelf beter, maak mij minder snel druk, ben zekerder van mijzelf en waardeer de kleine dingen in het leven meer. De liefde en trots die je voor je kind voelt zijn niet te beschrijven. Het is erg gezellig om van stel naar gezinnetje te gaan. Het geeft mij veel voldoening om je baby tot kind uit te zien groeien, hoe ze steeds meer hun eigen persoontje worden en hun eigen smaak en voorkeuren ontwikkelen. Het is geweldig om je kinderen van alles te mogen leren, dingen met ze te ondernemen en voor ze te zorgen. Veel vrouwen twijfelen over hun kinderwens omdat ze andermans kinderen niet leuk vinden en zijn bang dat ze hun eigen kind ook erg vervelend gaan vinden. In dat geval kan ik je geruststellen, het gebeurd bijna nooit dat moeders dit daadwerkelijk vinden. De meeste moeders vinden hun eigen kroost het allerleukste. Kinderen kunnen erg vermoeiend zijn, de (peuter)puberteit, doorkomende tanden, gebroken nachten, nooit meer de bodem van de wasmand te zien krijgen en de welbekende schoolruns. Tegelijkertijd zijn de cliche`s zo waar, je krijgt er zoveel voor terug. Ik had het voor geen goud willen missen!

10 reacties

 1. Mooi artikel! Ik heb tot mijn 25ste geroepen geen mama te willen worden en voelde dit ook echt zo. Dit stuitte op veel onbegrip en vragen, alsof het vanzelfsprekend is kinderen te willen. helemaal omdat ik met kinderen werk gingen de wenkbrauwen nog hoger staan bij mensen.

  Daarbij ben ik nu bijna 1 jaar mama. Toen ik zwanger was kreeg ik juist weer het tegenovergestelde; waarom wil je nu ineens kinderen? En toen ik zwanger was werd er al gevraagd naar een 2de..

  Ik kan me nu geen leven voorstellen zonder Noa, maar het leven ervoor was ook prima aangezien je niet weet wat je mist. Het is ieder zijn keuze en het vragen ernaar vind ik toch wel een dingetje. Zelf zijn we 2 jaar bezig geweest zwanger te raken (gelukkig voor ons zelf gehouden) anders kunnen van die vragen toch pijn doen.

  Like

 2. Wat een luxe als je kunt kiezen. Zo ben ik zelf blij dat ik er vroeger, samen met manlief, bewust voor heb gekozen om samen te mogen krijgen en opvoeden. Helaas is die keuze er niet voor iedereen.

  Like

 3. Mooi artikel. Ik ben zelf 30 jaar en heb geen kinderwens. Ik hou wel van kinderen en denk dat mijn keus om in het onderwijs te gaan werken dan ook de juiste is geweest 🙂

  Like

 4. Ik weet niet, ik had ook geen sterk uitgesproken kinderwens. Ik zei altijd: heb ik een man die er wilt, oké. Heb ik een man die liever geen kinderen wilt, ook oké. Ik zag in beide de voordelen. Maar toen ik 30 werd toch gekozen voor een baby met het gevoel ‘nu of nooit’ want als ik mama wilde zijn, dan liefst geen (heel) oude mama (mijn interpretatie!). Nu ben ik wel erg blij dat ik ervoor gegaan ben, want mijn leven is veel rijker en betekenisvoller met mijn kind.

  Like

 5. Ik ben een vrouw die pas een duidelijke kinderwens kreeg op haar 42e. Met een hernia en een operatie plus revalidatie in het vooruitzicht, heb ik ervoor gekozen het niet te doen en een lieve tante voor de kinderen van mijn vriendinnen te zijn. Lastig soms, maar het gevoel kwam gewoon te laat. Wat mij verbaasd heeft is dat juist vrouwen mijn keuze niet steunden…wtf? Niet iedere vrouw hoeft een kind te baren omdat ze een vrouw is. Het zou mooi zijn als vrouwen elkaar daar ook in gaan supporten. Jij doet dit al super met je blog! Xxx

  Like

  • Typisch is dat toch he! Ik denk ook dat dit de reden is waarom sommige vrouwen uiteindelijk toch maar de keuze maken om wel aan kinderen te beginnen. De wens word je bijna opgelegd door de wereld om je heen. Ik ken meerdere vrouwen die achterin de 30 waren, nooit een kinderwens hebben gehad, maar toch nog goed hebben nagedacht of ze het echt niet wilden. Want nu kon het nog. Bijna allemaal kwamen ze tot de conclusie dat ze het leven inderdaad prima vonden zo, maar ze gaven allemaal aan dat ze door de vragen van – inderdaad vooral van vrouwen – om hen heen, toch aan zichzelf hebben getwijfeld.

   Ik vind het moederschap echt geweldig, maar het vraagt echt zoveel van je. Laat iedereen lekker voor zichzelf bepalen, toch? Zo lang we allemaal maar gelukkig zijn. 🙂

   Like

 6. Ik vind het mooi dat het gesprek over deze keuzes langzaam maar zeker opener gevoerd wordt. Niet omdat ik vnd dat anderen zich met jouw keuze moeten bemoeien, maar omdat het zo duidelijker wordt dat het er opties zijn en dat wat je ook kiest, goed is. Als ik uiteindelijk graag een kind zou willen en dat lukt, dan zie ik dat ook echt als een geschenk, iets wat ik krijg, waar ik verantwoordelijkheid voor draag maar ook iets wat me niet toebehoord. Die verantwoordelijkheid is iets bijzonders en daarom ook belangrijk om goed over na te denken, als je de kans hebt. Dank voor jouw bijdrage aan het openen van dit gesprek, ik vind het heel waardevol om alle reacties te lezen.

  Like

 7. Ik kan me volledig voorstellen dat je je kind voor geen goud van de wereld meer kan missen. Toch nog altijd een taboe, het al dan niet krijgen van kinderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s